Els Gegants Neolítics de l’Espluga de Francolí, Gorg i Spluc, han visitat en les últimes setmanes diverses poblacions de Catalunya, amb una visita destacada al Moianès, on el 22 d’abril, el Gorg i l’Spluc van conèixer per primer cop els seus homòlegs, els gegants neolítics Toll i Teixonera de Moià, construïts també just a 10 anys, igual que els gegants neolítics de l’Espluga. Nascuts a les coves del Toll, els gegants de Moià van tornar a fer el mateix recorregut fins aquesta zona arqueològica, on es va celebrar la primera trobada de gegants i capgrossos prehistòrics de Catalunya, amb la participació, a més dels de Moià i de l’Espluga, dels capgrossos de Capellades i els gegants de Serinyà.

L’1 de maig, els gegants de l’Espluga van viatjar fins a Vilassar de Dalt (Maresme) per participar a la 35a Trobada de Gegants d’aquest municipi amb la participació de colles de geganters de diferents indrets del país i de fora de Catalunya. L’acte va incloure una cercavila i una ballada final a la plaça de la vila.

I a Montblanc, convidats pels Amics dels Gegants, el Gorg i l’Spluc van participar aquest passat diumenge 14 de maig a la 12a Trobada Gegantera i de Bestiari de les Festes de Sant Maties, amb una participació de més de 400 geganters, d’entre els quals Jofre Saltó, la nova jove incorporació dels gegants de l’Espluga, que s’estrenava en aquesta cercavila.

Properes actuacions: Vic i l’Espluga

Els propers 27 i 28 de maig els gegants Gorg i Spluc tornaran a sortir al carrer. El dissabte 27 aniran fins a Vic (Osona) per participar a la trobada de gegants del carrer de la Riera, amb una cercavila de tarda fins la catedral de Vic. L’endemà, 28 de maig, els gegants de l’Espluga participaran, acompanyats dels grallers i els nans de l’Espluga, als actes de lliurament dels Premis Baldiri Reixac.