L’Helena Molina i l’Alba Pascual, dues estudiants d’educació social, fa un mes van veure amb els seus propis ulls la situació que viuen els refugiats que es troben a Atenes. “La situació és inhumana”, expliquen, i constaten que l’abastiment de roba, alimentació i l’atenció sanitària està mínimament cobert. Malgrat això, van detectar-hi un buit: el temps lliure d’aquestes persones refugiades. “Es troben en un no res que fa que la sensació d’abandonament i soledat els envaeixi”, denuncien l’Alba i l’Helena. Marcades per aquesta realitat, han decidit crear un projecte propi amb l’objectiu de combatre aquest abandonament i crear dinàmiques perquè els refugiats puguin interrelacionar-se i se sentin autorealitzats.

ÀUDIO: Helena Molina explica que es tracta d’un projecte comunitari

El projecte que surt a la llum aquesta setmana neix per dignificar els drets de les persones que es troben en situació de refugiades a Atenes. La desaparició de les motivacions i aspiracions entre aquestes persones és una de les alarmes que ha despertat la iniciativa de les joves de la Conca. Amb el projecte volen revertir aquesta situació perquè aquestes persones recuperin l’esperança, la dignitat i els drets que la Unió Europea els hi priva.

ÀUDIO: Helena Molina especifica que són voluntàries independents

El projecte obre ara un període de difusió i de recaptació de fons econòmics per tal de poder dotar aquestes famílies refugiades amb els recursos necessaris perquè puguin desenvolupar les activitats i dinàmiques.

A inicis de juny, l’Helena tornarà a Atenes per facilitar el material i desenvolupar les activitats d’apoderament.  Mentre que l’Alba ho farà de cara al setembre. Amb les donacions de la gent es vol comprar un projector per tal de fer cinefòrums familiars o, per exemple, material per a pintura, dibuix, so i cant. Al mateix temps, també volen aportar jocs i material d’esbarjo per a les nenes i nens situats a l’Hotel Oniros que s’ha cedit a les famílies refugiades. D’altra banda, també volen portar material d’infermeria per a malalts que viuen en pisos aïllats d’Atenes.

Alhora, el pojecte pretén difondre a través de les Xarxes Socials la situació que viuen aquestes famílies. Les dues joves de la Conca també han previst la redacció d’un document conjuntament amb dos refugiats per narrar com viu el dia a dia una persona refugiada a Grècia i per explicar com es desenvolupa el projecte.

Aquest diumenge a les 12 h coneixerem el projecte a La Plaça de l’Espluga FM Ràdio.