El  Ple municipal de l’Ajuntament de l’Espluga ha aprovat per 6 vots a favor (CiU i EV) i 5 en contra (SOM) un nou procediment d’actuació per la prevenció de l’assetjament moral, sexual o de violència entre treballadors municipals.

Aquest nou pla l’ha encarregat l’equip de govern a l’empresa que porta actualment riscos laborals a l’Ajuntament. En el document es detalla com s’haurà d’actuar en el cas que es produeixi una situació d’assetjament entre treballadors municipals.

El nou pla sorgeix arran del cas d’una treballadora de l’Oficina de Turisme de l’Espluga que va denunciar el seu superior per un suposat assetjament sexual continuat, pel qual el funcionari va ser detingut i posteriorment deixat en llibertat a l’espera de judici.

“S’ha aprovat per 6 vots a favor i 5 en contra”

El grup de l’oposició SOM Espluga ha criticat durament l’equip de govern, dient-los que l’actual proposta és la mateixa que ja es va presentar l’octubre passat sense cap modificació i que en aquell moment ja es va rebutjar amb la intenció de reunir-se per elaborar una proposta conjunta, també neguen que se’ls hagi avisat que la mateixa proposta es presentaria de nou al ple.

SOM Espluga critica que la proposta presentada els sembla un protocol amb una línia d’actuació pensada per a l’empresa privada i no per a una institució publica. Afirmen que el document deixarà desemparada la víctima, ja que no està regulada la tria de l’assessor confidencial,  tampoc té en compte els casos greus, ni com s’ha d’actuar amb posterioritat a la queixa o denuncia per assetjament. L’oposició també creu que no queda clar com s’informarà els empleats, ni les garanties que els empleats necessiten posar al servei de l’assessor.

Aida Morgades, regidora de SOM Espluga, va assegurar que el grup va demanar reunir-se amb l’equip de govern i, durant la seva intervenció, va afegir que el grup no entèn per què es torna a presentar la mateixa proposta quan a l’octubre es van comprometre a elaborar un document de forma consensuada i no s’ha complert.

ÀUDIO: Aida Morgades de SOM Espluga explica perquè no voten a favor

Els grups de Convergència i Unió i Espluga Viva afirmen que la proposta millora molt el pla d’actuació actual i que fa un pas més per ajudar a possibles víctimes. De la mateixa manera, afirmen que no es tracta d’un projecte tancat i que es pot anar evolucionant o modificant. També replicaven al grup de SOM Espluga que en la junta de portaveus se’ls va informar que es presentaria de nou el document i que no s’ha rebut cap proposta diferent per part seva.

ÀUDIO: Jordi Torre (CiU) explica perquè el seu partit no retirarà aquesta vegada la proposta

ÀUDIO: Els dos partits discuteixen si s’havia comunicat o no que es presentaria la proposta al ple

“S’ha preguntat al Consell Comarcal per un pla que abordi una línia d’actuació però no s’ha obtingut resposta”

La tinent d’alcalde i regidora de benestar social i ensenyament, Maria Jesús Martin, informava durant el mateix ple que es va preguntar al Consell Comarcal si es disposava d’un pla que abordés una línia d’actuació conjunta entre ajuntaments de la Conca, però no han obtingut resposta. La mateixa regidora creu en el projecte presentat, i considera que la proposta es valida i que funcionarà en el cas que es donés una situació d’assetjament.

ÀUDIO: Maria Jesús Martín parla de la proposta