La Fundació Santa Maria de Siurana ha enllestit el projecte que presentarà a la Comissió Territorial d’Urbanisme del Camp de Tarragona per convertir la històrica Ermita de la Santíssima Trinitat en una casa de colònies reglada, destinada a infants, famílies i excursionistes. L’entitat, que ha rebut de l’Arquebisbat de Tarragona l’encàrrec de gestionar i reactivar l’Ermita, preveu fer-hi una reforma integral a fi d’adaptar les actuals instal·lacions -que ja compten amb unes antigues habitacions. En una entrevista a l’Espluga FM Ràdio, el president de l’entitat, Jordi Sardà, i la coordinadora Estrella Segura, han explicat que ja fa 2 anys que la Fundació treballa en el projecte fins que ha acabat la redacció, en les últimes setmanes. L’actuació ja s’ha presentat a l’Ajuntament de l’Espluga i properament es presentarà a la comunitat parroquial i a la resta de veïns i entitats de l’Espluga.

Els plànols de reforma de l'Ermita. (Foto: Xavier Lozano)
Els plànols de reforma de l’Ermita. (Foto: Xavier Lozano)

En aquests moments, l’Ermita ja està oberta amb servei de bar, des del setembre passat, encara que les barbacoes es mantindran tancades a l’espera de les obres i de tots els permisos. Els encarregats de fer-ne el manteniment actual són els membres de l’Associació espanyola Chiquillos y en el campo, amb seu a Madrid tot i que a la seva pàgina web ja s’anuncia amb localització a l’Espluga de Francolí. Aquesta entitat treballa en el camp de la cura d’infants tutelats en situació de vulnerabilitat. El seu objectiu és fer, en el futur, algunes de les seves activitats amb menors a la mateixa Ermita de l’Espluga. Actualment s’ocupen de l’obertura de l’església i del servei de bar. El president de la Fundació Santa Maria de Siurana, Jordi Sardà, ha aclarit que el projecte no preveu en cap cas l’obertura de cap restaurant.

Les barbacoes, tancades al públic mentre no es reformin. (Foto: Xavier Lozano)
Les barbacoes, tancades al públic mentre no es reformin. (Foto: Xavier Lozano)

Un projecte pels espluguins

La Fundació Santa Maria de Siurana vol “una gran col·laboració amb tota la gent de l’Espluga per tornar a obrir l’Ermita al poble, col·laborant entre tots”, segons ha explicat Sardà. L’entitat vol ara aconseguir tots els permisos necessaris per posar en marxa la casa de colònies i tot l’espai de lleure. Segons la coordinadora de la Fundació, Estrella Segura, “és un projecte ambiciós dins les possibilitats que dóna l’edifici”. Per fer-lo realitat, l’entitat demanarà subvencions al fons Feder de la Unió Europea. Les obres inclouran la construcció d’habituacions grans (per 24 persones) i diverses habitacions petites (per fins a 4 persones), en diferents modalitats, i amb espais adaptats per persones amb discapacitat. A la planta baixa es convertirà el menjador actual en bar, i es renovaran les cuines, una pel servei de colònies i l’altra per ús dels hostes. A la planta baixa també hi haurà les dependències dels responsables del complex i diverses sales d’estar i per activitats. L’ermita restarà oberta pel culte.

L'interior de l'Ermita de la Santíssima Trinitat. (Foto: Xavier Lozano)
L’interior de l’Ermita de la Santíssima Trinitat. (Foto: Xavier Lozano)

ÀUDIO: Entrevista als responsables de la Fundació Santa Maria de Siurana

Els responsables de la Fundació Santa Maria de Siurana, amb el projecte de l'Ermita. (Foto: Xavier Lozano)
Els responsables de la Fundació Santa Maria de Siurana, amb el projecte de l’Ermita. (Foto: Xavier Lozano)