El celler Abadia de Poblet ha presentat tres nous vins amb les varietats autòctones de la Conca de Barberà com a protagonistes. Destaca especialment el vi ‘La Font Voltada’, elaborat 100% amb trepat, apostant així per la varietat que la DO Conca reivindica des de fa anys. Un vi que la llista Parker 2016 va aconseguir la màxima puntuació de la Conca de Barberà.

Codorniu Raventós, propietaris del celler, l’únic ubicat en un monestir en actiu, ha volgut donar un gir als vins que elaboren a Poblet, posant en valor els terrers de la Conca i el raïm propi de la comarca. Aquest dimecres s’han presentat tres nous vins: un blanc, elaborat amb macabeu i parellada; un negre que presenta un cupatge de trepat, garnatxa, ull de llebre i garrut; i el trepat 100%, el primer monovarietal de trepat que elabora el celler a la comarca.

Aquest vi, de fet, prové d’una vinya vella, situada entre Sarral i Montbrió de la Marca, on alguns dels ceps tenen més de 100 anys d’història. Han elaborat 1.200 ampolles i el preu és de 40 euros. L’enòleg del celler, Ricard Rofes, ha destacat que «el que volíem era unir la tradició de l’orde del Cister, on respecten com ningú el terroir, i unir les varietats de la Conca, on han sabut conservar la tradició vinícola». Afegeix que «fer servir varietats autòctones t’arrela al lloc d’origen i ens diferencia». En aquest sentit, Rofes ha destacat que el trepat que han presentat «volem que sigui un vi seriós, un trepat que sigui capaç d’envellir en ampolla durant molts anys, gràcies a les vinyes velles que ens donen un raïm amb aquestes característiques».

«La idea és intentar embotellar una part del paisatge de la Conca, i portar-lo a taula», explica Rofes. Per aconseguir-ho, utilitzen elaboracions artesanals, amb una mínima intervenció al celler, on el protagonista és el raïm. En aquest sentit, explica que pel trepat «hem utilitzat les rapes per poder-li donar més cos». Rofes no descarta continuar elaborant vins amb el trepat com a protagonista. «Ens estem coneixent amb el trepat, ens agradem, i continuarem veient cap a on avancem», destaca.

Del vi blanc Abadia de Poblet s’han elaborat 4.000 ampolles, del negre 10.000 i 1.200 del trepat, que sumen als reconeguts vins Intramurs que ja elaboren al celler des de fa temps.