Els cellers modernistes de la Conca de Barberà podrien presentar-se com a candidatura per a ser declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Es tracta d’una iniciativa que va sorgir durant la primera jornada de treball de la Carta del Paisatge que es va celebrar el 18 de març al Monestir de Poblet. La primera jornada de treball girava entorn del vi, els elements naturals i la terra com element del paisatge de producció.

El diputat del Parlament de Catalunya, l’espluguí Ferran Civit, va plantejar la proposta considerant que la comarca ha d’aprofitar el potencial de les catedrals del vi.  Segons Civit, si la comarca del Priorat està treballant per ser declarada Patrimoni de la Humanitat, la Conca de Barberà també hauria de tirar endavant una candidatura posant en valor els cellers modernistes del territori i, alhora, de comarques veines com l’Alt Camp o el Priorat. “Tenim un potencial, aprofitem-lo, donem-li visibilitat i treiem-ne el màxim rendiment”, expressava Ferran Civit en referint-se al patrimoni de la comarca.

ÀUDIO: Intervenció de Ferran Civit on destaca la proposta

Aquesta va ser una de les propostes que va sortir en el debat d’aquesta primera jornada. La sobirania alimentària i la producció d’aliments de quilòmetre zero o potenciar les varietats autòctones de vi van ser altres temes que van posar-se de manifest en aquest primer punt de trobada. El conseller comarcal de Paisatge del Consell Comarcal, Josep M. Vidal, valora positivament la primera jornada de treball de la Carta del Paisatge de la Conca perquè s’hi van inscriure més de 60 persones de perfils molt diversos. Vidal celebra que l’ambient dels actes va ser participatiu i considera que els debats van servir per extreure’n punts a tenir en compte a l’hora de redactar la carta.

ÀUDIO: El conseller comarcal de Paisatge, Josep M. Vidal, valora la primera jornada de treball