Front comú de la Conca de Barberà i la Segarra per defensar el projecte d’abastament d’aigua de Rialb, a través del canal Segarra-Garrigues. Alcaldes dels 8 municipis afectats de la Conca, l’alcalde de Cervera i el president del Consell Comarcal de la Segarra s’han trobat a Montblanc per defensar el projecte de les crítiques del govern d’Aragó i de la Plataforma en Defensa de l’Ebre. Els han convidat a venir a la comarca i conèixer el projecte.

Ho han volgut il·lustrar ensenyant el tub per on passarà a l’aigua, que fa 11 centímetres de diàmetre, i per on asseguren és impossible realitzar un transvasament.

El president del Consell Comarcal de la Conca, Francesc Benet, ha destacat que «no h ha cap altra alternativa tècnica per fer arribar aigua d’ús de boca a aquests territoris» i ha recordat que «no estem parlant de grans plantacions de reg, parlem d’aigua de boca».

Els alcaldes han defensat que no hi veuen motius de confrontació, i reclamen poder disposar d’aigua de boca, un dret que consideren fonamental.Ho ha reclamat l’alcalde de Santa Coloma de Queralt, Magí Trullols, que ha destacat que «la única cosa que volem i demanen és quelcom tant simple, un dret tant bàsic com que els nostre pobles puguin disposar d’aigua de boca», i ha afegit que «de cap de les maneres volem una confrontació entre territoris, i menys si són territoris del nostre propi país, i que algú pugui dir que és un transvasament encobert és d’una ridiculesa enorme».

Durant la roda de premsa els alcaldes han mostrat les analítiques de sulfats de les seves aigües, que superen, en alguns casos, en 6 vegades els nivells permesos.

La polèmica amb l’Aragó i la Plataforma en defensa de l’Ebre rau en que 5 dels municipis pertanyen també a les conques internes, i és el que ells consideren un transvasament de cabals.

Foto: Josep Ardila