Aquest dissabte la platea del Teatre del Casal es va omplir per veure l’obra “Paralelo 1934” representada per diversos grups de teatre de la Conca. L’obra posada en escena és un treball del montblanquí Josep M. Poblet a qui l’organització d’El Vi fa Sang va homenatjar. L’aposta teatral, amb música en directe i  un equip de prop de 40 persones, va servir per obrir El Vi fa Sang a la resta de la comarca. La tercera edició del Festival Internacional de Novel·la Criminal en català de l’Espluga, marcada pel cap de setmana de pluja i de neu, ha reunit més assistents en la majoria dels actes respecte les anteriors edicions. Durant el cap de setmana han passat per l’Espluga més de 100 escriptors, editors, periodistes i bloggers del sector.

Arrancada amb ple absolut

La tercera entrega d’El Vi fa Sang va arrancar amb la sala d’actes del celler plena d’escriptors, lectors, autoritats territorials i curiosos que van seguir la inauguració del festival i dos dels primers actes del cap de setmana. Una setantena de persones van omplir la sala d’actes del celler en aquesta primera jornada del Vi fa Sang en què es celebrar l’acte d’obertura del festival, la primera taula rodona al voltant del gènere negre i la presentació de 3 noves obres de novel·la criminal.

L’acte d’obertura va comptar amb la presència director de serveis territorials a Tarragona del Departament de Cultura, Jordi Agràs, l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, la Presidenta de la DO de la Conca de Barberà, Mariona Rendé i el comissari del Festival, Salvador Balcells. El regidor de cultura de l’Ajuntament de l’Espluga, Jordi Torre, va llegir el manifest d’enguany dels festivals de novel·la negra i criminal. La taula rodona “El costat fos en literatura criminal” que va encetar la programació del festival va servir per parlar de la narrativa relacionada amb el terror, amb costums i creences màgiques, de mitologia i fantasia. Els participants van debatre sobre fins a quin punt es poden considerar novel·les criminals i com es tracten aquests temes en el gènere negre i policíac. 

Després d’aquesta taula rodona es van presentar diverses novetat literàries. Montse Sanjuan va moderar les presentacions dels llibres “No abandonis quan el rastre és calent” de Xavier Alvarez Llaberia, “Temps de Rates” de Marc Moreno, “Tros de Rafael Vallbona” i “Els ossos soterrats” de Silvestre Vilaplana.

Al vespre, al Restaurant Simó de Palau es va fer un combat de boxa literari on tot i les baixes d’última hora es va complir amb totes les expectatives. En aquest cas, Joan Ramon Armadàs va cobrir l’absència de Jordi Fernando. 

ÀUDIO: Salvador Balcells, comissari del festival, destaca la bona arrancada de divendres

Un dissabte més blanc que negre

La nevada de la nit de divendres va marcar la jornada de dissabte sense causar incidències però protagonitzant moltes de les converses. Els principals problemes ocasionats per la neu es van patir divendres després de l’acte celebrat al Restaurant Simó de Palau perquè va dificultar la circulació en cotxe d’alguns dels assistents.

El Museu de la Vida Rural, seu dels actes de dissabte al matí

“La filla esborrada” de Margarida Aritzeta, “Procés enverinat” de Salvador Balcells, “L’imperi del lleons” de Sebastià Bennasar, “A la seva pell” de Raquel Gámez Serrano, “Mans negres” de Jordi de Manuel van ser els llibres que es van presentar sota la moderació de Mònica Llorente.  La taula rodona “El gènere negre i policíac al cinema i a la televisió i al teatre” moderada per la periodista de TV3 i autora de “Sense cadàver”, Fàtima Llambrich ha comptat amb la participació de Alfons Gorina (crític i expert cinematogràfic), Guillem Jordi Graells (escriptor i guionista), Mireia Llinàs (escriptora i guionista, vocal de Guionistes Associats de Catalunya) i Josep M . Vallès (escriptor , director de la companyia de Teatre de El Vi fa sang).

ÀUDIO: Crònica de Joan López 

L’Espluga estrena la Ruta de l’Escanyapobres de Narcís Oller

L’Espluga de Francolí ha estrenat aquest cap de setmana la nova Ruta de l’Escanyapobres, un recorregut pels espais que -segons ara s’ha sabut- van inspirar la novel·la de l’escriptor vallenc Narcís Oller, situats entre l’estació i el nucli de l’Espluga, el balneari de les Masies i el Bosc de Poblet. L’escriptora i professora de la URV Margarida Aritzeta ha estat la responsable d’aquest descobriment.

+ LLEGEIX LA NOTÍCIA 

Maria Antonia Oliver i John Banville (Benjamin Black), premis El Vi fa Sang 2017
Passades les 7 de la tarda del dissabte, el Museu de la Vida Rural acollia l’acte de lliurament dels premis El Vi fa Sang. Per primera vegada, l’entrega d’aquests reconeixements es van fer fora de la Gala Negra i Criminal del Festival. Les dues trajectòries que s’han reconegut en aquesta edició han estat la de Maria Antonia Oliver, que ha rebut el premi Nacional, i la de John Banville, conegut pel pseudònim de Benjamin Black, que ha estat destacat amb el premi Internacional d’El Vi fa Sang.

Posteriorment, durant en la Gala Negra i Criminal es van lliurar els premis als guanyadors del Concurs de Relats i també del Concurs Juvenil de Relats, una categoria que s’ha estrenat en aquesta edició. Pel que fa als relats d’adults, els guardonats han estat: “Flor de Saüc” de Pilar Arbiol Sagarra  (Mequinensa),  “L’Alabastre de La Guàrdia dels Prats” de Núria Camps Montané (Sitges), “El secret de cal Podanyer” de Roser Tomàs (Tarragona), “Mont-rodon: tres morts difícils d’enterrar” d’Antoni Cardona Torras (Barcelona), “Corleonesi, Palermitani, Viticoltori” de Josep Maria Diéguez de Jaureguízar  (Vic).

D’altra banda, els primers guanyadors del Concurs Juvenil de Relats han estat:
“L’Ànima perduda” de Carla Mateu Bonet (Sarral) i “La creu del Sagrat Cor” d’ Aida Hernández Palau (Solivella), pel que fa a 1r i 2n d’ESO. Els relats reconeguts de 3r i 4t d’ESO han estat “Matar Morint” d’ Ana Navarro Bulló  (Montblanc) i “La mort del vestit groc” d’Estela Ribé Vidal (Montblanc). Finalment, pel que fa a Batxillerat i Cicles formatius, s’ha premiat a “El sentit del segon crit” de  Marta Cortada Gaona (Sarral) i “Sentits” de Ramon Serra Solé (Sarral).

Tancament agredolç 

Durant la jornada del diumenge, a més de les presentacions de llibres creuades i el maridatge de vins de la DO Conca de Barberà al Celler Vidbertus, també es va celebrar la taula “Atura’t, malfactor!. Models de llengua al gènere criminal” amb Amb Rafa Melero (escriptor i mosso d’esquadra), Pau Vidal (escriptor, traductor i lingüista) i Anna Maria Villalonga (escriptora i professora UB), moderada per Joan Rendé.

L’acte que havia posat punt i final a la tercera edició del festival, la projecció de la pel·lícula “La propera pell” d’Isaki Lacuesta i Isa Campo, no es va poder celebrar per problemes tècnics. Els més aficionats al cinema van haver d’abandonar el Teatre del Casal abans d’hora sense poder veure la que és millor pel·lícula i millor guió dels Premis Gaudí 2016. Tot i això, l’organització està treballant per projectar el film en les properes setmanes.