L’Espluga de Francolí ha estrenat aquest dissabte la nova Ruta de l’Escanyapobres, un recorregut pels espais que -segons ara s’ha sabut- van inspirar la novel·la de l’escriptor vallenc Narcís Oller, situats entre l’estació i el nucli de l’Espluga, el balneari de les Masies i el Bosc de Poblet. L’escriptora i professora de la URV Margarida Aritzeta ha estat la responsable d’aquest descobriment. “Hem trobat totes les peces del trencaclosques”, assegurava Aritzeta en l’estrena de la Ruta dins els actes del Festival Internacional de Novel·la Criminal El Vi fa Sang de l’Espluga de Francolí. Una cinquantena de persones han participat a la sessió inaugural del recorregut, que Margarida Aritzeta ha guiat acompanyada de l’historiador espluguí Josep M. Vallès, que també ha col·laborat en situar cadascun dels punts de la novel·la. Tot plegat s’ha posat sobre paper en una publicació que ja està a la venda i que ha editat Cossetània Edicions, amb l’objectiu que famílies, grups d’interessats, joves estudiants i universitaris puguin fer quan vulguin el recorregut.

Pratbell, l’Espluga d’Oller

Narcís Oller ubica l’Escanyapobres en un poble anomenat Pratbell, que és el pseudònim de l’Espluga. Aquest joc de topònims segueix al llarg de la novel·la on transforma carrers i espais reals en llocs imaginaris amb noms diferents. El carrer de la Pedrera de l’Espluga, per exemple, l’anomena carrer de les Roques; o la Fonda del Comercio -ubicada a la plaça de la Vila- la transforma en la Fonda de Sant Roc, en referència al nom del llavors proper carrer de Sant Roc (avui, de Mn. Ramon Muntanyola) on hi havia una capella dedicada a aquest sant que sempre es representa acompanyat d’un gos, referència directa als personatges que en el llibre “fan el gos”, en aquest punt. Tot i així, la referència més clara a l’Espluga és que el poble de Pratbell s’ubica en la novel·la en l’eix de la carretera de Madrid a la Granada (l’N-240), i que s’hi inaugura l’estació de ferrocarril el juny de 1865, des d’on, diu Oller, es veu “un castell emmerletat i una església romànica, un bosc, mines, molins, una font del ferro i la presència constant de la vinya”. A l’estació és on, precisament, comença la nova Ruta de l’Escanyapobres, que serà un nou atractiu turístic i cultural per l’Espluga de Francolí.

La Ruta de l'Escanyapobres, al pont de la Font Baixa. (Foto: Gerard Bosch)
La Ruta de l’Escanyapobres, al pont de la Font Baixa. (Foto: Gerard Bosch)