Que l’alumnat s’impliqui  i prengui consciència al voltant de la sostenibilitat mediambiental, aquest és l’objectiu de l’hort escolar de l’escola Martí Poch. “Busquem uns ciutadans més actius que no només veuen les coses que passen, sinó que s’hi impliquen”, expressava la professora Ernestina Vallverdú al programa La Plaça de l’Espluga FM Ràdio.  L’escola de l’Espluga ha engegat aquest curs un hort on hi participen tots els alumnes del centre que s’encarreguen de prendre totes les decisions i conrear-lo. Es tracta d’un projecte que s’inclou dins del programa d’Escoles Verdes del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

L’hort escolar ubicat al pati de l’Escola Martí Poch (Foto: Gerard Bosch)

El projecte de l’hort al centre espluguí neix durant el curs 2015-2016 amb les primeres jornades de formació de les Escoles Verdes. Aquesta va ser la llavor perquè, un any després, l’alumnat del centre s’impliqués en la creació d’un hort a l’escola. És un projecte interdisciplinari en què l’alumnat de tots els cursos afronta al repte des de les diverses perspectives  de les matèries impartides. Les matemàtiques, l’educació visual i plàstica o, com és evident, les ciències naturals intervenen en aquest projecte. Al mateix temps, també es treballa en comitès i en assemblees en què els delegats verds de cada curs exposen les seves iniciatives. El projecte ha anat més enllà, i és que alguns dels estudiants també estan cuidant les zones enjardinades de l’escola. Alhora, l’alumnat de quart de primària està elaborant un dietari amb anotacions de totes el que observen.

Implicació i aprenentatge 

Ernestina Vallverdú constatava que els nens i nenes s’impliquen en el projecte perquè se’l senten seu i l’han pogut treballar des de zero. En aquest sentit, els joves veuen amb molts bons ulls aquest tipus activitats perquè es diverteixen i, alhora, reconeixen que estan aprenent moltes coses relacionades amb el cultiu de les hortalisses. Sumya Bouthari, alumne de l’escola, comparteix aquesta idea: “M’agrada perquè tots participem en alguna cosa i no és només mirar un llibre i anar escrivint, sinó que és una cosa que fas i veus amb la teva pròpia mà”.

El professorat posa de manifest l’èxit de l’hort i Ernestina Vallverdú expressa: “És aquest pas endavant que està donant l’educació. L’alumne té una altra veu i la gent gran potser parem una mica més l’orella per veure com va avançant i com les seves iniciatives i les seves idees es duen a terme i es materialitzen”.

Els joves encara hauran d’esperar uns mesos per collir les primeres hortalisses. Tot i això, des del centre ja s’estan estudiant altres iniciatives dins del programa Escola Verda, l’energia o els recursos naturals podrien ser els pròxims protagonistes.

Entrevista sobre el projecte d’Escola Verda de l’Escola Martí Poch (Foto: Gerard Bosch)

Escolta l’entrevista sencera del programa La Plaça