Per tercer any consecutiu EL VI fa SANG pretén ser un festival literari atípic principalment pel seu mateix nom. El 3r. Festival internacional de novel·la criminal en català, aplega el millor de les grans variants del gènere. El Festival es farà a l’Espluga de Francolí els dies 17, 22, 24, 25 i 26 de Març.

Com a novetats d’enguany, el festival l’estrenarà l’obra teatral de l’obra ‘Perelló 1934’, feta per actors de la comarca i la ‘Ruta Literària de l’Escanyapobres’, ruta que neix com a resultat de la recerca feta per professora de la Universitat Rovira i Virgili, Margarida Aritzeta i de la col•laboració amb la Societat Narcís Oller.

Amb el títol d'”Un crim impune”, s’oferirà el dia 25 i 26 de març, el recorregut es pot fer en poques hores, en un dia o en un cap de setmana si la ruta es fa completa. Es pot fer a peu, amb jeep o bicicleta.

El festival comptarà amb un combat literari a càrrec dels escriptors Jordi Ferrando i Jordi Llavina, celebrarà el centenari del primer cuplet en català, es farà un homenatge a l’escriptor Josep Maria Poblet a més de publicar l’obra Paralelo 1934 adaptada per Josep Maria Vallès. Un altre de les novetats d’enguany és la projecció de tres curtmetratges i un llargmetratge amb les seves taules rodones de debat.

Es farà el primer concurs de relats juvenils on s’han presentat 80 textos originals i els lliuraran els premis nacional i internacional El VI fa Sang. Maria-Antònia Oliver i John Banville, seran els escriptors guardonats. Al llarg del festival, se celebraran quatre taules rodones on posaran a debat diferents aspectes del gènere i comparà amb la presència d’experts.

EL VI fa SANG, fa també maridar literatura de gènere amb bon vi de la Conca de Barberà, a peu de celler, entre tines i bótes, per això s’ha programat diferents tastos de vins de la DO Conca de Barberà que donaran també suport a la novel·la negra.

Al llarg del festival també es presentaran vint-i-vuit llibres que apleguen el millor de les grans variants del gènere: negre, detectivesc, policíac i de lladres i serenos.

Per al comissari del festival Salvador Balcells, “la novel·la policíaca o detectivesca, dita també novel·la enigma, destaca per la importància del paper central que hi té el detectiu investigador, sigui oficial, privat o afeccionat. El seu objectiu és resoldre un cas criminal més o menys complicat. La novel·la negra, entesa com a narració que va més enllà de l’esquema del crim i la seva investigació i sovint se centra en altres motius literaris associats, com ara el submón del delicte, les característiques personals del detectiu o del criminal, una visió crítica de la societat, etc.”

EL VI fa SANG, com a Festival INTERNACIONAL torna amb ganes de sorprendre els nostres visitants una bona manera també per donar a conèixer l’Espluga de Francolí.