La novel·la L’Escanyapobres (Narcís Oller 1884) és un clàssic de la literatura catalana i un del llibres més reeditats de la seva història. Fins ara no se sabia on passava l’acció de l’obra, però la recent localització dels seus referents reals  assenyala la població de l’Espluga de Francolí i al Bosc de Poblet.

La Ruta es farà per primera vegada, en fase de testeig, el dia 24 de  març amb estudiants de la Universitat Rovira i Virgili i professors de diverses Universitats i, amb el títol de “Un crim impune”, s’oferirà el dia 25 i 26 de març als assistents al III Festival “El vi fa sang” de novel·la criminal en català, amb guiatge de Josep M. Vallès i Margarida Aritzeta.

La ruta neix com a resultat de la recerca de la professora de la URV Margarida Aritzeta i de la col·laboració amb la Societat Narcís Oller, que en publica el llibre amb localització dels indrets i textos i que veurà la llum aquest mateix mes de març. Es tracta d’una aportació que eixampla el mapa de les rutes literàries de referència del nostre país i que situa l’Espluga i el Bosc de Poblet en la xarxa de punts d’interès de la literatura i l’ensenyament, alhora que diversifica les possibilitats de la Ruta del Cister.

El recorregut es pot fer en poques hores si es concreta en l’itinerari urbà o es pot fer en un dia o en un cap de setmana si la ruta es fa completa. Es pot fer a peu, amb jeep o bicicleta, pot donar lloc a activitats familiars i turístiques però també didàctiques, per tal com té un interès tant per a l’ensenyament Secundari com per a la Universitat.

Amb la “Ruta de l’Escanyapobres” podem fer un recorregut per la història del segle XIX (arribada del ferrocarril, èpoques finals del castell de l’Espluga, venda de les finques desamortitzades del monestir de Poblet i de l’orde de l’Hospital, podem entendre el naixement de l’estació balneària de les masies, al voltant de la Font de Ferro, les fases de l’explotació de la mina Atrevida). Podem estudiar la natura (Vimbodí, els conreus de les antigues Granges de Poblet, l’alzinar de la Mata, el camí miner, les mines del Barranc de l’Argentada, els miradors de la

Pena i dels Frares Encantats). Però també ens podem interessar pel present que enllaça amb les activitats pròpies del territori: la vinya i el vi, l’entorn monumental i el patrimoni cultural i humà.

Cal tenir en compte que una part del recorregut pels paratges del Bosc de Poblet s’endinsa en finques particulars i indrets d’accés restringit, per la qual cosa cal assessorar-se i tenir els permisos adequats abans d’emprendre la marxa.

La Ruta ja forma part de les tasques de la Xarxa d’Innovació Educativa “Geografies Literàries 3.0” i d’un programa de formació a Professorat de Secundària ofert per l’ICE i el Departament de Filologia Catalana de la URV, que s’ha programat per a aquesta primavera.