Francesc Benet, president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà va rebre aquests dijous a Madrid el premi Ciutat Sostenible, que convoca des de fa 14 anys la Fundació Fórum Ambiental amb el suport del Ministeri de Medi Ambient i la col·laboració d’Ecoembes. Aquest important reconeixement premia l’impuls a la sostenibilitat de municipis i ens supramunicipals de tot l’Estat espanyol.

El Consell Comarcal ha vist reconeguda així la seva modèlica trajectòria en la incorporació de les certificacions ISO 14001 i EMAS, atorgades el 2007, als 22 municipis de la Conca de Barberà. La implantació d’aquestes certificacions, a través del projecte “E+22 Conca Sostenible” ha permès monitoritzar i millorar el comportament ambiental en aspectes com: la reducció de residus, la implicació dels treballadors, l’estalvi d’energia, la minimització dels riscos d’accidents, la reducció de costos i de recursos com l’aigua i l’energia, així com la potenciació de la conscienciació social.

El president del Consell Comarcal, Francesc Benet, va recollir ahir a la tarda el premi de mans de la ministra de Medi Ambient del govern espanyol, Isabel García Tejerina, en un acte a l’auditori del ministeri a Madrid. “Estem orgullosos de recollir un premi que reconeix la gran feina realitzada pel consell i els ajuntaments de la comarca al llarg d’aquests anys. El projecte E+22 Conca Sostenible sempre ha tingut vocació de convertir-se en una referència a Catalunya per a altres comarques i empreses, en la definició de la gestió ambiental. I ara també ho és en tot l’àmbit estatal”. Benet hi afegeix: “Hem contribuït a preservar mediambientalment la Conca de Barberà, educant per a la sostenibilitat, i a reduir costos ambientals i econòmics als municipis, tot millorant la gestió dels residus”.

A l’acte també hi ha assistit Josep Amill, conseller comarcal de Medi Ambient, així com el president de la Fundació Fórum Ambiental, Ramon Roca, el director general d’Ecoembes, Oscar Martín, i la secretària d’Estat de Medi Ambient, María García Rodríguez.

El jurat qualificador d’enguany l’han format el Ministeri de Medi Ambient, la Generalitat Valenciana, la Junta de Andalusia, el Govern de Canàries, els ajuntaments de Barcelona i Madrid, Federació Espanyola de Municipis i Províncies, i l’Ajuntament de Mutxamel, com a guanyador del premi en l’edició anterior.

Vint anys de millores ambientals

Des del 1996, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà gestiona, integralment i de forma mancomunada, els residus dels 22 municipis de la comarca. També les deixalleries de Santa Coloma de Queralt, Montblanc i l’Espluga de Francolí, i les mòbils. La construcció del Centre Comarcal de Tractament de Residus (2003) a l’Espluga de Francolí, que també gestiona el consell, va suposar un pas definitiu per a la gestió integrada.

Durant la implantació del projecte “E+22 Conca Sostenible”, gestionat per l’Àrea de Medi Ambient, s’han portat a terme diferents accions com ara la formació del personal dels diferents ajuntaments, i l’educació ambiental als alumnes dels centres educatius, amb l’organització de tallers, visites a instal·lacions o el crèdit formatiu “L’hort a l’institut”.