Aquest curs 2016-2017 s’ha emprès de nou el repte de preparar conjuntament amb totes les escoles de la Conca de Barberà una nova cantata amb els alumnes de Cicle Mitjà, emmarcant aquesta activitat en el projecte Cantem Junts.

En aquesta ocasió, el concert serà al Pavelló de Pira el proper 24 de març a les 11:30h del matí i comptarà amb la participació de més de 400 alumnes, un conjunt instrumental format pels mateixos mestres i alguns professors de les escoles de música. I També s’hi afegirà una representació teatral, en la qual hi participarà un alumne de cada centre.

“La Clàudia Sol té un do” és la cantata escollida,  basada en l’obra de Miquel Desclot i amb la música d’Antoni Miralpeix. Està escrita per a cor infantil, narradors i conjunt instrumental. Aquesta obra, divertidament juganera,  narra les peripècies de la senyoreta Clàudia Sol, una mestra que té un do quasi màgic: sap fer reconèixer la pròpia personalitat dels seus alumnes. De manera que, al final de la classe, aquests alumnes tan especials s’adonen, precisament,  que són música.

El divendres 17 de març, es farà un assaig general al mateix espai de Pira en el qual es podran viure les primeres emocions d’aquesta especial experiència musical. I així, una setmana després, esperem que aquestes emocions creixin més mentre familiars, mestres, autoritats i alumnes gaudeixin plegats d’aquest tendre i imponent concert comarcal.

Descripció del projecte Cantem Junts

Aquesta serà la 6a edició d’aquest projecte, que es duu a terme cada dos anys i en el mateix cicle. D’aquesta manera, es garanteix que tots els alumnes de la nostra comarca siguin protagonistes i gaudeixin d’una enriquidora experiència musical, almenys, un cop al llarg de l’etapa de Primària.

Va ser el març de 2007 quan va tenir lloc la primera trobada musical a Montblanc. El concert va incloure una primera part amb Amanida de cançons i una segona part on s’oferia La cantata de l’espai, editada per Supermúsics.

El març de 2009 es repetia l’experiència a l’Espluga de Francolí amb la cantata El petit príncep, basada en l’obra del mateix nom d’Antoine de Saint-Exupéry, amb poemes de Jordi Enjuanes, música de Ricard Gimeno i l’adaptació del text d’Imma Solé i Anna Valls.

L’abril de 2011 es va representar la cantata Els nas de nap salven el món de Debbie Compbell i adaptació de Joan Plaja a Santa Coloma de Queralt.

Poblet acollia el maig de 2013 la cantata Et regalaré totes les estrelles del cel basada en l’obra  de Susanna Arjona i música de Mercè Rigau sobre els drets de l’infant aprovats per l’ONU.

El març del 2015 es va preparar i representar la cantata El nen trapella de Dani Coma al pavelló de Sarral.

I aquest any, amb el concert a Pira, es tancarà el cicle itinerant d’aquesta activitat per tota la comarca, ja que cada població amb escola o Zona Escolar Rural ha pogut gaudir i participar en la preparació d’aquest especial concert en alguna ocasió.

Les valoracions de l’activitat en cadascun dels anys sempre han estat positives: per les vivències que aporta a l’alumnat, pel valor pedagògic de l’activitat i per la satisfacció del públic que hi assisteix, familiars, companys d’escola o responsables de l’administració local, comarcal i territorial.

És per això que continua ferma la voluntat que, almenys una vegada durant la seva vida escolar a primària, tots els alumnes puguin  viure i sentir el cant coral i participar d’un concert musical de gran format.

Organització del l’activitat pedagògica

En començar el curs 2016-17 les mestres de música de la comarca, juntament amb els Serveis Educatius, el CRP de la Conca, van optar per començar un Seminari de treball dins del Pla de Formació de Zona, tal i com havien fet en les passades edicions del projecte, donada la complexitat i també la magnitud d’aquest tipus de trobada.

Evidentment, ha estat necessària la previsió i planificació de tots els detalls. Per això, al llarg d’ aquestes sessions de treball s’han tractat qüestions relacionades amb l’organització de l’acte (espai, patrocini, cartell, programes, etc), qüestions didàctiques,  i temes musicals: tractant aspectes més tècnics per adequar la cantata original a la realitat dels alumnes i unificar criteris a l’hora de posar-la en escena conjuntament.

Per això, en la planificació d’aquesta jornada són moltes les persones i institucions que hi participen, des de diversos nivells i vessants. En primer lloc, els alumnes, sens dubte, els protagonistes, els mestres de les escoles i serveis educatius, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i Diputació de Tarragona, les entitats, ajuntaments i empreses col·laboradores de la Conca, i molt especialment les AMPAs de totes les escoles que, malgrat l’esforç que això suposa, sempre han col·laborat.

Així, doncs, seran 14 les escoles de la Conca que participaran en aquest concert dels pobles de L’Espluga, Montblanc, Santa Coloma, Sarral, Pira, Rocafort, Solivella, Barberà, Vimbodí, Blancafort i Vilaverd, on s’espera que s’hi apleguin prop d’un miler de persones.

Mestres de música de la Conca de Barberà