L’Espluga de Francolí celebrarà aquest any el centenari del naixement de Mossèn Ramon Muntanyola. Es faran actes als pobles on va exercir la seva missió pastoral, però l’Espluga celebrarà la majoria dels esdeveniments.

Es faran conferències sobre els diferents aspectes de la seva vida, a càrrec de persones que coneixen la seva obra i la seva trajectòria: Joan M. Pujals, Manuel M. Fuentes, Jordi Roca, Josep M. Grau, Andreu Morta, Jordi Llavina, etc. Es farà una reedició de la seva biografia i de la que ell va escriure del Cardenal Francesc d’A. Vidal i Barraquer. S’està preparant la publicació d’una Antologia poètica de la seva obra i una edició i exposició dels gojos que va escriure, més d’un centenar. Al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí s’hi farà una exposició que podria ser itinerant.

A més de l’obra poètica que ja ha estat musicada, és pretén encarregar la composició sobre algun altre poema o poemes per ésser presentats durant els actes del Centenari.

L’objectiu primordial de tot plegat és reivindicar i fer conèixer a les noves generacions, la figura i l’obra d’un home d’església que va maldar per la reconciliació i amb el seu verb inflamat va portar als fidels de l’obra de Crist i als catalans, l’amor exemplar d’un servent de Déu i el model de Pàtria que ell aspirava. Mossèn Ramon Muntanyola va nèixer a l’Espluga l’any 1917 i va morir a Barcelona l’any 1973.