El Taller Sarandaca de Granollers ha rebut aquest dissabte el projecte de construcció dels gegantons neolítics de l’Espluga de Francolí, Terra i Pastor, que han d’estrenar-se per la propera Festa Major, el juliol, en motiu del 10è aniversari dels gegants neolítics Gorg i Spluc. L’escultor Ramon Aumedes i la modista Francina Morell han rebut la proposta de mans de l’autor del projecte, Xavier Lozano, fet amb l’assessorament històric d’Antoni Carreras i amb les il·lustracions d’Helena Rivero. Lozano s’ha desplaçat a Granollers acompanyat del secretari i representant de la Colla Gegantera a la Junta General de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans, Josep M. Martínez, i del cap de colla Jordi Batet. Els gegantons neolítics de l’Espluga seran realitat gràcies al suport i finançament de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, que en serà el propietari com a elements del seguici popular espluguí que seran.

Terra i Pastor arribaran a l’Espluga a finals de juliol, en motiu dels actes de celebració dels 10 anys dels gegants neolítics Gorg i Spluc i dels 25 anys dels Grallers de l’Espluga, coincidint també amb el 70è aniversari dels gegants Ponç Hug i Beatriu i de 4 capgrossos, els dos tricornis, el vell i la vella.

Els gegantons veuran la llum després d’un termini d’execució de 4 mesos en els quals es crearà primer l’escultura mare, amb fang, segons la proposta presentada. D’aquí es construirà el motlle de guix per tal d’elaborar, després, la figura en fibra de vidre, donar-li color i vestir-la.

Igual com ja va passar amb els gegants Gorg i Spluc, els gegantons -que representen els seus fills de 10 i 8 anys- tindran especials particularitats que els faran únics. El gegantó portarà el tors nu, i sense capa, per poder carregar a l’espatlla un corder domesticat. El Pastor simbolitzarà els primers ramaders. La gegantona Terra portarà un vestit fet a l’estil del primers humans teixidors, i simbolitzarà l’agricultura i la ramaderia amb els seus elements. En els propers mesos es desvetllaran altres sorpreses relacionades amb el simbolisme dels mateixos, encara que com a personatges ja es van donar a conèixer el juliol passat, com a protagonistes del conte ‘El Gorg, l’Spluc i els seus fills’, d’Antoni Carreras i Helena Rivero.