S’instal·laran un total de 27 caixes de ratpenats i ocells insectívors des de la Font de la Ceba fins a la Sallida, a Montblanc
L’Ajuntament de Montblanc ha impulsat la instal·lació de caixes-niu a la llera del riu Francolí per afavorir la seva biodiversitat. Es tracta d’un projecte que ara es pot fer realitat després de la feina que s’ha fet durant els darrers anys per alliberar el riu d’espècies invasores i crear el camí que uneix la Font de la Ceba amb la Sallida.
«Ara ja ens podem plantejar reptes més grans, abans era absurd fer-ho», explica el regidor de medi ambient, Joan Casellas. Ara, de fet, ja hi ha gairebé cinc quilòmetres de camí, i bona part del riu està alliberat de canyes. Destaca també que «ens interessa molt mantenir la biodiversitat, i per això vam encarregar un projecte al Centre d’Història Natural de la Conca».
El Centre d’Història Natural de la Conca ha elaborat l’estudi per col·locar la caixes-niu al llarg de la llera del riu Francolí. «S’instal·laran nius per a ratpenats i ocells insectívors per afavorir la biodiversitat d’espècies d’aquesta classe, que són autòctones, com el pitroig o la mallerenga», explica Núria Foguet, del Centre d’Estudi Natural de la Conca.
En total s’instal·laran 27 caixes niu des de la Font de la Ceba fins a la Sallida, i també a altres punts com l’ermita de Sant Josep. L’empresa Dàurica és l’encarregada d’intal·lar els nius. «Hi ha tres tipus de caixes, dues per a ratpenats i una per als ocells insectívors», explica Jaume Soler, que afegeix que «les caixes d’ocell han d’estar en arbredes i zones forestals, i les de ratpenats han d’estar a uns tres metres sobre el nivell del terra, ja que així se senten més protegits», i afegeix que «les instal·lem en diverses orientacions per un tema tèrmic, segons el temps i la temperatura».
Més: [VÍDEO A TAC12]