Inici Destacats La Conca s’obre als refugiats

La Conca s’obre als refugiats

Un centenar de persones han omplert aquest diumenge la sala de les Corts Catalanes del claustre de Sant Francesc de Montblanc a l’acte de presentació de la campanya “Casa nostra, casa vostra”, destinada a donar resposta a la crisi migratòria que viu Europa.  La campanya agrupa diferents persones, col·lectius, onegés, entitats i empreses culturals del país. La presentació ha anat a càrrec de Nour Salameh, estudiant siriana de doctorat a la Càtedra Unesco de Diàleg Intercultural a la Mediterrània de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona; Joan Fuster, coordinador de Casa Nostra, Casa Vostra (CNCV) al Camp de Tarragona; Vitor M. Cabral, membre de CNCV; i diferents membres de La Conca, terra d’acollida. També s’ha connectat en directe amb Laura Paredes, montblanquina que des de l’estiu de 2016 treballa com a delegada de terreny i infermera en el sector de salut al camp de refugiats d’Skaramagas a les afores d’atenes amb l’equip de la Creu Roja. Hi han assistit diferents representants polítics com l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, amb diversos regidors dels grups polítics montblanquins i regidors de Som Espluga.
Acte de presentació de la campanya 'Casa Nostra, Casa Vostra' (Foto: Ferran Lozano)
Acte de presentació de la campanya ‘Casa Nostra, Casa Vostra’ (Foto: Ferran Lozano)

La campanya agrupa diferents persones, col·lectius, onegés, entitats i empreses culturals del país

En l’acte s’ha projectat l’espot promocional de la campanya i la docusèrie “Vides aturades”, que a partir de l’1 de febrer s’emet a TV3 després del TN vespre i que està protagonitzada per sirians refugiats al camp de Vasilikà (Grècia). Al finalitzar l’acte hi ha hagut l’actuació del músic Joan Vilalta, que ha interpretat la cançó insígnia de la campanya “Mediterráneo” de Joan Manuel Serrat. Diferents membres del col·lectiu La Conca, terra d’acollida han ofert la possibilitat de firmar l’adhesió al manifest llançat per “Casa Nostra, Casa Vostra” que agrupa ja unes 51.000 firmes d’arreu de Catalunya. També s’ha pogut comprar marxendatge per a donar visibilitat a la campanya destacant-ne les banderoles. En l’acte s’ha animat a tothom a participar a la manifestació del 18 de febrer  a Barcelona així com també a tots els actes i petites accions que es puguin fer per a contribuir amb la causa.

“La Conca terra d’acollida”
El col·lectiu treballa per a la defensa dels drets de les persones refugiades i immigrades, i per la convivència entre les persones als pobles. Aquest va néixer el passat mes d’abril a la Conca de Barberà, des de la iniciativa de la societat civil, sota el nom de “La Conca amb els Refugiats”. El mes de maig  va iniciar les seves accions, impulsant  una campanya de sensibilització i una recollida d’aportacions econòmiques destinades a les persones refugiades. Organitzant una subhasta d’art, amb una sèrie d’obres artístiques de diferents disciplines, cedides altruistament per artistes de la comarca i reconeguts creadors nacionals. Recaptant amb aquella acció més de 5000 € destinats a Metges Sense Fronteres i a Refugee Care. Ara el col·lectiu, sota el nom de “La Conca terra d’acollida” amplia el seu àmbit d’actuació, per a seguir treballant per a donar suport a les persones refugiades i immigrades i per la convivència entre les persones als pobles.

L’Ajuntament de l’Espluga s’adhereix al manifest

[Àudio] Aprovació de l’adhesió al Ple Municipal del 26 de gener:

El Ple Municipal de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí del 26 de gener va aprovar per unanimitat adherir-se al manifesta ‘Casa Nostra, Casa Vostra’, en una moció presentada pels 3 grups municipals. A Catalunya, nombrosos ajuntaments han mostrat la seva predisposició a acollir persones refugiades, malgrat no tenim competències d’asil. En el cas de l’Espluga, el document aprovat declara el municipi com a poble d’acollida dins la campanya ‘Casa Nostra, Casa Vostra’, i convoca la ciutadania a mobilitzar-se per aquesta causa. El 5 regidors del grup municipal de Som Espluga, a més, han signat el manifest i han animat la resta de grups polítics, entitats i espluguins a fer-ho. La regidora Aida Morgades ha anunciat que Som Espluga ha proposat també a l’Ajuntament fer un donatiu de 300 euros per la campanya, opció però que finalment no ha estat inclosa a la moció per part de l’equip de Govern.  Som Espluga també ha demanat al consistori que penjo la banderola blava de la campanya en un edifici municipal, com el grup ha fet al seu despatx de l’antic Institut. Els grups de Convergència i Unió i el d’Espluga Viva-PSC no han fet declaracions públiques sobre el tema.

La banderola de 'Casa Nostra, Casa Vostra' al despatx de Som Espluga. (Foto: Facebook)

La banderola de ‘Casa Nostra, Casa Vostra’ al despatx de Som Espluga. (Foto: Facebook)