El ple de l’Ajuntament de Montblanc va aprovar, aquest dimecres, llogar el centre parroquial a la Parròquia de Santa Maria de Montblanc per 1.000 euros al mes durant deu anys. L’objectiu del consistori és convertir-lo en un centre cultural.

D’entrada, un dels objectius és que diverses associacions puguin utilitzar l’espai. Un exemple és el de la Banda de Música Verge de la Serra de Montblanc, que ocuparà la tercera planta de l’edifici per fer els seus assajos. Per accedir-hi, però, l’ajuntament hi haurà de construir una escala i fer-hi diverses obres de millora. També està previst que utilitzin les instal·lacions la Coral Flor de Lis o l’Aula de Sons. Més enllà d’això, la voluntat de l’equip de govern és fer-hi activitats, així com continuar dinamitzant el teatre. Queda exempt d’aquest lloguer l’espai de Càritas que té l’accés pel carrer Escultor Balart, i que continuarà sent d’ús de la parròquia. L’Ajuntament també realitzarà les obres necessàries a l’equipament teatral i a les sales d’assaigs per tal que reuneixi les condicions necessàries i l’obtenció dels permisos i llicències corresponents. També es farà càrrec del manteniment, conservació, reposició i millora de tots els elements de l’equipament, mobles i instal·lacions.

L’alcalde, Josep Andreu, va destacar: «recuperem per tots els ciutadans un edifici que va néixer amb aquest objectiu».

Andreu va recordar la història de l’edifici, que al llarg de la història ha tingut «fins a dotze noms diferents».  L’alcalde va reconèixer que «aquest lloguer està inspirat en el que ja vam fer amb el Casal Montblanquí», i va destacar que «esperem que sigui un focus cultural al centre històric de Montblanc».Toni Gutiérrez, de la FIC, va votar a favor assegurant que «és molt adequat tenir un nou espai per fer-hi activitats culturals, l’ajuntament s’ho pot permetre». Per la seva banda, el PDeCAT es va abstenir. El regidor Marc Vinya assegurava que «no veiem gaire clares algunes de les clàusules del contracte, tot i que ens sembla bé que es destini a usos culturals».

Des de la CUP, Laura Aluja va argumentar el vot contrari assegurant que «hi ha moltes preguntes sense resoldre, com ara que no sabem quan constaran les obres». Aluja va afegir que «també s’haurà de reformar el teatre si es vol utilitzar, i estarem pagant uns diners per un edifici que mai serà de l’Ajuntament». Aluja va assegurar que «ens dóna la sensació que estem fent un favor a la parròquia, i aquest no hauria de ser el criteri». La portaveu de la CUP també va destacar que «l’argument per no comprar el Teatre Principal és que les obres tenen un gran cost, però ara invertirem en un edifici que no serà nostre».

En aquest sentit, l’alcalde va desvelar ahir la xifra que s’ha demanat per la compra del Principal, que és de 285.000 euros. «Els tècnics ens han aconsellat descartar-ho, perquè seria més econòmic fer un edifici nou que tirar a terra el Principal i tornar-lo a construir».