Les retribucions dels regidors creen el primer debat entre govern i oposició. La CUP hi vota en contra i CiU i la FIC s’han abstingut

L’Ajuntament de Montblanc ha aprovat el nou cartipàs municipal, que es va donar a conèixer al plenari d’aquest divendres, el primer de la legislatura. El nou equip de govern, amb vuit regidors, ja s’ha repartit les carteres. Francesc Benet serà el primer tinent d’alcalde i assumirà les competència de serveis i instal·lacions, a més de responsable de l’empresa d’aigües. Sílvia Lafebre s’ocuparà de la cartera d’hisenda i comerç, mentre que Joan Casellas repetirà a medi ambient i assumeix també urbanisme i salut pública.

Ariadna Ferrer continuarà com a regidora de turisme, projecció exterior i comunicació i Oriol Pallissó s’estrena com a regidor de festes, joventut, noves tecnologies i benestar social. Marta Civit assumirà seguretat, mobilitat i Oficina d’Atenció al Ciutadà, i Jordi Albalat ocuparà la regidoria de cultura, ensenyament i activitats esportives.

Els sou, primer debat govern-oposició
El plenari d’aquest divendres també ha aprovat que cinc dels vuit regidors de l’equip de govern tindran dedicació parcial a l’Ajuntament i, per tant, cotitzaran a la seguretat social. La regidora Ariadna Ferrer tindrà una dedicació del 70% pel qual percebrà 22.750 euros a l’any. Joan Casellas farà una jornada del 50% amb un sou de 16.250, mentre que faran una jornada del 43% i amb un sou de 13.975 euros a l’any, els regidors Oriol Pallissó, Jordi Albalat i Marta Civit.

També s’han modificat les retribucions dels càrrecs electes per assistir als plenaris, juntes de govern i comissions informatives i l’especial de comptes. Per assistència als plenaris rebran 200 euros, 100 més que la passada legislatura. També puja la retribució per assistir a les juntes de govern, que es pagaran a 200 euros, i a 150 euros per assistir a les comissions informatives i a la comissió especial de comptes.

Aquest és el punt que més controvèrsia i debat ha creat entre l’equip de govern i l’oposició al primer ple de la legislatura. L’alcalde, Josep Andreu, ha volgut destacar que ha estat una decisió seva. «Us asseguro que els regidors que percebran aquest sou treballaran com qualsevol altre treballador de l’Ajuntament», ha dit Andreu, destacant que «confio en que els regidors faran bona feina». Andreu també ha destacat que «molts pobles tenen retribucions més altes i que a Montblanc era una vergonya com estaven retribuïts els regidors».

Des de la CUP, Laura Aluja ha dubtat que la regidora de turisme necessiti estar alliberada «tenint en compte que a l’Oficina de Turisme hi ha cinc tècnics treballant i ells ja fan la feina». També ha demanat els criteris que s’han utilitzat per fer-ho i un informe que justifiqui la feina que fan els regidors.

Toni Gutiérrez, de la FIC, ha destacat que és positiu que els regidors tinguin un sou, i ha justificat l’abstenció del seu grup dient que «no acabo d’entendre que ara de cop i volta hi hagi cinc regidors que tinguin dedicació exclusiva a l’Ajuntament, no sé com encaixarà en el funcionament de l’Ajuntament», i ha destacat que «amb prou feines hi ha un ordinador per poder treballar».

Cesc Viñas, des de CiU, ha justificat l’abstenció del seu grup dient que «potser la distribució de regidories i sous no és la més adequada, es podria millorar en àmbits on hi ha més capacitat tècnica», i ha destacat que «esperem que això ho notin els ciutadans i que els regidors siguin accessibles, així seran diners ben invertits».

Els sous s’han aprovat per vuit vots a favor de l’equip de govern, tres abstencions de CiU i la FIC i dos vots contraris de la CUP.

Durant el ple extraordinari d’aquest divendres també s’han aprovat els diversos membres de les comissions informatives i les competències del plenari i la junta de govern local. A petició de l’oposició, l’alcalde, ha acabat delegant competències que, en un primer moment, s’havien adjudicat a la junta de govern i, per tant, sense passar per plenari. Un exemple era la compra de patrimoni. Els grups de l’oposicó ho han celebrat i Andreu ha destacat que vol la màxima transparència i que «els grans temes del municipi es portaran sempre al plenari». Finalment s’ha aprovat per unanimitat de tots els regidors.