El Francolí és la nova bèstia de cultura popular de l’Espluga. Formarà part a partir d’ara del bestiari dels Diables de l’Espluga, que n’han estat els impulsors juntament amb el seu creador, l’espluguí Josep Gabriel Carmona, que l’ha fabricat peça a peça. L’artesà Josep Maïllo ha estat el responsable de donar-li color. El Francolí s’engloba dins la categoría de bestiari alat, com les tradicionals àguiles reials, molt habituals en diverses viles i ciutats catalanes. Aquest però, té una particularitat, és articulat, mou el bec, el coll, la cua i les ales, treu aigua per la boca i emet el xiulet de l’ocell. El naixement del Francolí s’ha fet aquest dimarts a la Cova de la Font Major, coincidint amb els actes de la revetlla de Sant Joan, i en motiu dels 25è aniversari dels Diables de l’Espluga. Tot seguit, la comitiva formada pels tambors del Diables de l’Espluga, els Gegants i grallers de l’Espluga, els Gegants de la Santíssima Trinitat i els representants dels diferents pobles que han vingut a l’Espluga a buscar la flama del Canigó s’han dirigit fins a les 17 fonts, on el Club Atlètic Espluguí ha fet arribar la flama.

Des d’allà, la comitiva ha anat fins la plaça de l’Església on s’ha fet la rebuda oficial al foc de Sant Joan i la presentació de les noves pubilles de l’Espluga, Clara Sans i Mar Minguella –en substitució de Maria Salvadó i Meritxell Mestrich- que han rebut la banda oficial de mans dels que han estat hereus de l’Espluga en els últims 4 anys, Ferran Lozano i Josep M. Sans, a l’espera que es nomenin també els nous hereus. A continuació el Joan més vell de l’Espluga, Joan Sales, ha encès el peveter. L’alcalde de l’Espluga, David Rovira, ha donat la benvinguda a la flama del Canigó, i el president dels Diables, David Cobo, ha fet un parlament en motiu del seu 25è aniversari. Després el regidor de Cultura, Jordi Torre, ha llegit el manifest de Sant Joan i finalment, els representants de Montblanc, Vimbodí i Poblet, l’Albi, Solivella, Santa Coloma de Queralt i Vilanova de Prades s’han emportat la flama fins les seves poblacions per encendre les respectives fogueres.