El número 33 del carrer Sor Maria Torres de l’Espluga de Francolí ja llueix una placa en record a la tasca de l’espluguí Francesc Vilà, qui va ajudar milers de persones a passar per les anomenades ‘Rutes de la llibertat’, creuant entre França i Espanya durant l’època franquista i la Segona Guerra Mundial.
La placa va ser inaugurada amb la presència de la filla del propi Francesc Vilà, Montserrat Vilà, el president de la fundació Reeixida, Oriol Falguera, i l’alcalde i regidors de l’Espluga de Francolí. La fundació Reeixida treballa per donar a conèixer la tasca de les persones que van fer possibles les ‘Rutes de la llibertat’ i donar-los el reconeixement que mereixen.

Salvant milers de vides
Francesc Vilà i Sales va ser un voluntari de les milícies que va lluitar a Mallorca i al front d’Aragó durant la Guerra Civil Espanyola. Va ser empresonat a Argelers, d’on va escapar i va ser acollit per una família espluguina resident a Perpinyà. Poc després es va unir al primer grup de les ‘Rutes de la llibertat’ fundat per Daniel Cardona per dedicar-se a passar gent d’un costat a l’altre dels Pirineus.
Va ser el primer grup dedicat a passar gent entre França i Espanya durant l’època franquista i la Segona Guerra Mundial. Un gest amb el qual es van salvar milers de vides ajudant a fugir jueus del nazisme, exiliats del franquisme i convertint-se en pas segur per soldats de la banda aliada.
Fa relativament pocs anys que s’ha conegut la seva història, ja que la seva filla, Montserrat Vilà, va coincidir amb la fundació reeixida i va descobrir els punts en comú dels membres de les ‘Rutes de la Llibertat’ amb el seu pare. Amb el temps han sortit a la llum textos i imatges que demostren la participació d’aquest espluguí en aquesta heroica tasca.