Fa uns mesos la Cooperativa Reboll va presentar un nou projecte per a recuperar paisatges oberts i en mosaic en zones forestals altament sensibles, un projecte que s’ha anomenat ‘Mosaics de Biodiversitat’, a fi i efecte de millorar l’estat de conservació dels hàbitats associats a espais oberts de manera que conservin la bona connectivitat ecològica interna de l’espai natural i d’aquest amb espais naturals protegits del seu entorn.
‘Mosaics de Biodiversitat’, amb tot, servirà per contribuir a la prevenció d’incendis, ja que aquests espais oberts representen un trencament de la continuïtat de combustible forestal, que estaria en línia amb els plans de prevenció d’incendis que hi ha vigents en la majoria de zones objecte d’actuació.
Aquesta setmana s’han iniciat els treballs forestals a una zona d’antic tallafoc dels Plans de Sant Joan i d’en Seré, entre el Mas Sabaters i uns 500 metres més amunt del Coll de la Creu de l’Ardit, al terme municipal de Montblanc. Els treballs forestals seran a càrrec de l’equip de serveis forestals d’Aprodisca i de l’equip propi de la Cooperativa Reboll.
Acabats aquest treballs forestals, aquesta primera fase, que durarà fins finals d’estiu, seguirà amb la realització d’inventaris florístics i censos faunístics de grups com abelles, sírfids, papallones i ocells, en quatre superfícies de mostreig.
Projectes diversos
El projecte ‘Mosaics de Biodiversitat’ també contemplarà accions de voluntariat ambiental com ja s’ha anat fent amb algunes de les actuacions de la Cooperativa Reboll, tant de projectes en col·laboració amb el PNIN de Poblet, com del projecte propi ‘Basses Amigues’, que s’ha realitzat durant els tres darrers anys, i mitjançant el qual ja s’han pogut recuperar i actuar en vuit punts d’aigua dels barrancs del Mas d’en Llort, de la Vall i de la Pasquala, a Montblanc; de Castellfollit i l’Argentada, al Paratge Natural de Poblet a Vimbodí i Poblet, i de la Trinitat, a l’Espluga de Francolí.