Els germans Torres i el xef i historiador Josep Lladonosa s’han desplaçat avui fins al Monestir de Poblet per presentar la V edició dels Premis Lladonosa, enguany amb la cuina de l’època medieval com a protagonista. Lladonosa ha dedicat gran part de la seva carrera a recuperar els orígens de la cuina catalana, una fita que s’ha volgut posar en valor amb aquesta edició.

ÀUDIO: El xef, formador i historiador Josep Lladonosa, parla de la importància de recuperar aquest llegat

Ho fa sota l’aval dels germans Torres, coneguts per la seva carrera culinària i deixebles del propi Lladonosa i que fa 5 anys que duen a terme aquests premis en honor al seu mestre amb diferents temàtiques cada any.

ÀUDIO: El cuiner amb 3 Estrelles Michelin, Javier Torres, assegura que és imprescindible posar en valor la cuina catalana

Els premis arrencaran amb la primera semifinal al mes de març (Imatge: Laia Molné)

El concurs cerca els millors estudiants de cuina i sala de Catalunya i aquest any, com a novetat, s’hi sumen també d’Andorra. Es farà amb dues semifinals a Barcelona i Tarragona i una gran final durant el mes de maig a Barcelona. 

Els participants del concurs de cuina hauran de realitzar un plat principal i unes postres de cuina catalana (basats en el receptari medieval del cuiner Josep Lladonosa), i els participants del concurs de sala hauran de realitzar un conjunt de proves: taula, cervesa, vi, cafè, cocteleria i tall de pernil. El jurat compta amb grans figures del sector com els propis germans Torres o el cuiner amb una estrella Michelin Pep Moreno.

ÀUDIO: El cuiner amb 1 Estrella Michelin, Pep Moreno, posa en ratlleu els orígens de la cuina catalana

Els guardons inclouen premis a millor cuiner, millor responsable de sala, premi social ‘Josep Lluís Rull’ de cuina i sala i premia cocteleria ‘Royal Bliss’. La primera fase de selecció, en format online ja està tancada i les semifinals arrencaran a mitjans de març. L’edició d’enguany s’inclou en el programa ‘Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025’.