Fa un parell de setmanes que els bolets ja són un imprescindible al Paratge Natural de Poblet, així com en altres zones de Catalunya. Les pluges dels últims dies han sigut vitals per revifar el sector que es trobava, els darrers anys, de capa caiguda per culpa de la sequera.

Feia ven bé 5 anys que el nombre de fongs a la zona era escàs i la temporada s’endarreria fins al novembre, enguany, però, ja fa un parell de setmanes que es troben per la zona de la Conca de Barberà pebrassos i apagallums i s’espera que en 10 dies augmenti la producció de rovellons i llenegues.

ÀUDIO: L’investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Juan Martínez, detalla l’evolució del bosc aquest any

S’espera que al llarg de Catalunya es puguin arribar a produir entre 50 i 60 kg de bolets per hectàrea, una xifra molt superior als darrers anys però bastant per sota del rècord aconseguit l’any 2018 amb 16.900 quilos recollits. A més les bones previsions fan que la temporada es pugui allargar fins a finals de desembre o principis de gener.

A més, des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya han establit una relació entre els pins talats els darrers anys a la zona i la producció de rovellons. Segons els darrers estudis, un cop talats els arbres, la producció augmenta dràsticament com a resposta, només durant aquell mateix any, i després recau en picat per la falta de vida forestal.

ÀUDIO: Juan Martínez explica els resultats d’aquest estudi

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya estudia les espècies trobades enguany (Imatge: Cedida)

El carnet de boletaire, en pausa

A causa de les bones xifres d’enguany, des del Paratge de Poblet i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya s’han plantejat recuperar el carnet de boletaire, una proposta que va arrencar abans de la pandèmia i que va quedar en pausa per la falta de fongs dels darrers anys. De moment no hi ha una resposta ferma, però es podria recuperar en els propers anys no només a la Conca sinó a tota Catalunya.