Aquesta setmana passada Mossèn Palacín va presentar a Montblanc el seu llibre ‘L’Escoltisme que jo he viscut’ on explica la seva visió sobre el que ha estat el moviment escolta a la Conca de Barberà i contrades veïnes en els darrers seixanta anys. Una realitat en la qual ell hi ha jugat un paper transcendental, especialment en la fundació i consolidació dels diversos agrupaments de la comarca: a Montblanc (ara Mare de Déu de la Serra, creat el 1966 i encara actiu), a l’Espluga de Francolí (L’Estornell, iniciat el 1975 i encara actiu) i a Blancafort (Mare de Déu del Tallat, que es va crear el 1991 i va finalitzar la seva activitat el 2004).
El llibre repassa els precedents històrics de l’escoltisme a la mateixa Conca i reviu molts dels records que guarden les persones que han anat passant durant les diverses dècades pels sempre estimats Caus.
La presentació del llibre va ser, alhora, un homenatge a l’autor per tots els projectes realitzats i els valors d’estima a la natura, al país i al voluntariat que ha transmès a moltes persones de la comarca. En concret, a l’Espluga mossèn Palacín va ser el fundador de l’Agrupament Escola i Guia l’Estornell i impulsor de la realització de colònies a Lilla i camps d’estius a Casa Mateu a Gessa, a la Vall d’Aran, uns fets que van inspirar posteriorment l’adquisició de Casa Llavasa a Durro i la creació de l’Associació l’Estornell, propietària i responsable d’aquesta casa de colònies a la Vall de Boí.
A l’acte hi van assistir espluguins i espluguines vinculats amb l’Olla Barrejada, el grup de joves de l’Espluga que als anys 70 feien activitats i actuacions musicals amb mossèn Palacín i alguns dels quals van acabar esdevenint els primers caps de l’Agrupament l’Estornell, també membres del Cau de l’Espluga i de Casa Llavasa.

El grup de joves de l’Espluga que als anys 70 feien activitats i actuacions musicals amb mossèn Palacín, van ser presents en l’acte (Imatge: Cedida)